Tuesday, 31 December 2013

Kenalpasti jenis kegemukkan

Jom kita ikuti bagaimana nak kenalpasti jenis2 gemuk ni.
Ada cara untuk mengenalpastinya:

1)GEMUK AIR (Paling Cepat Kurus Bila Menjalani Program Pelangsingan)

●Badan menggelember dan lembik kerana air yang tak diperlukan (toksin) berlebihan
●Cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian
●Bahu agak jatuh apabila berdiri
●Sekiranya timbang di waktu pagi dan malam dan terdapat perubahan 1-2 kilogram kurang atau lebih antara tanda anda gemuk air kerana pengumpulan air dalam tubuh
●Kebanyakan jenis gemuk air adalah dari golongan anak dara, wanita belum berkahwin atau yang baru selepas melahirkan anak.

2)GEMUK ANGIN (Tempoh waktu sederhana apabila menjalani program pelangsingan)

●Angin terlalu banyak terperangkap dalam tubuh, menyebabkan sukar/kerap untuk sendawa atau kentut
●Mudah kena sakit kepala/migrain/loya tekak/sebu perut

3)GEMUK DAGING (Paling lambat kesan apabila menjalani program pelangsingan, perlu amalkan secara konsisten)

●Kebanyakan yang mempunyai gemuk jenis daging kurang makan sayur/buah-buahan
●Berangka besar dan suka makanan berkarbohidrat tinggi
●Kulit tebal dan badan agak berat dan pejal (susah nak cubit lengan kerana tebal)
●Cepat letih dan penurunan jenis gemuk ini adalah yang paling lambat sekali berbanding jenis gemuk yang lain kerana lemak di dalam tubuh sudah menjadi tepu dan bersebati bersama daging
●Ramai golongan ini adalah daripada yang sejak kecil bertubuh badan agak 'sihat/besar' dan ia mengambil masa yang agak lama untuk dibuang

Nak ketahui cara untuk kurus, hubungi Dilla

 Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan 
secara Part-time @ Full-time?

Hubungi:
DILLA Sms/Whatsup 019-727 0181
Shaklee ID 892145 
dan LIKE PAGE Danish Mama Shoppe


Friday, 27 December 2013

AYAM KUKUS HALIA



BAHAN-BAHAN (Hidangan untuk 1 orang)
~ Ayam dipotong empat (ambil 1 bahagian sahaja)
~ 2 biji bawang merah
~ 4 ulas bawang putih
~ 2 inci halia muda
~ 1 sudu makan lada hitam
~ 2 sudu makan minyak bijan
~ garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA:-
11. Panaskan periuk kukus
22. Sementara itu, tumbuk bawang putih, bawang merah, halia dan lada hitam sehingga lumat
33. Kemudian perapkan bahan yang ditumbuk tadi pada ayam dan campurkan dengan garam.
44. Biarkan sebentar agar bahan tadi menyerap ke dalam ayam
45. Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam bekas pengukus
56. Selepas itu, tuangkan minyak bijan pada atas ayam dan ratakan
67. Kukus ayam sehingga masak
78. Hidangkan ketika ayam masih panas

 




Tuesday, 24 December 2013

Testimoni set kurus shaklee.....dari 74kg ke 60kg

Bagi yang ingin berdiet boleh jadikan Testimoni kak Hasmah ni sebagai pendorong untuk anda... Dulu saiz 34 sekarang 29!! Untuk kurus sebegitu kita perlu istiqamah dan sabar disamping dengan cara yang betul.

Jom kita ikuti apa yang beliau lakukan sehingga berjaya!
 

Ini lah saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..
berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg.. 
BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu..
Saya mula sedar yang badan naik sejak anak ke 2 saya berumur 6bln.. selera makan membuak2.. dan badan juga bagai dipam2.. lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya tak boleh nak diet beria2.. jadi saya bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan.. yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu...

Jadi saya mula berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu.. sebab saya sayangkan seluar tu.. dan tambah lagi saya sayangkan badan saya yang slim masa anak dara dulu.. ceh..slim ke..haha..
Jadi jom saya sharekan apa yang saya buat bermula dari bulan 3 tapi yang betul2 dietnya dari bulan 6 2011 ni lah..
  1. Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit.. ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah.. memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa..
  2. Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..
  3. Saya kurangkan fastfood. (No KFC, No Pizza)
  4. Saya bersenam dalam rumah je.. senaman ape yang saya buat ye.. saya skipping dan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh.. mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..
  5. Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah.. baru mula 2 bln.. saya ambil program "Shape Your Body"..buat ape dengan program ni.. sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic.. memang terbaekkk..
  6. Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup.. mula2 memang tak seleralah nak makan tapi "alah bisa tegar biasa"..
  7. Saya banyakkan minum AIR MASAK.. sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..
  8. Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api.. haha..maklumlah saya orang N9..
  9. Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE.. sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..
  10. Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya.. dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29.. macam tak caye je..tapi kene percaya... ;)
Memang lambat untuk saya daptkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga.. tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..

SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni.. sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus...biar lambat asalkan selamat.. jom saya sharekan info produk Shaklee yang boleh anda pilih untuk DIET.. Ianya cuma saranan..terpulang pada anda dan juga bajet ye..tiada paksaan..sebab kalau tengok 10 perkara yang saya buat 2 je bantuan dari Supplement.. yang 8 lagi silalah baca..hehe..
Mahu seperti kak Hasmah?hubungi saya
Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara Part-time @ Full-time?

Hubungi:
DILLA Sms/Whatsup 019-727 0181
Shaklee ID 892145 
dan LIKE PAGE Danish Mama Shoppe

Shaklee Cinch Shake untuk kurus

  • Cinch Shake memberi jawapan segera kepada persoalan Apa yang harus saya makan untuk sarapan pagi?" atau "Apa yang harus saya makan untuk makan tengah hari?" .Cinch™ Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berzat untuk membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan.Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch™ Shake membantu anda menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot anda.

Setiap kali anda menikmati Cinch™ Shake, anda akan memperolehi 24 gram protein dan ini adalah penting. Mengapa? Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. Dan tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda:
  • Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut
  • Mengandungi Cinch Pro™ iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusina 
  • Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan
  • Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang
  • Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian 
  • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting
  • Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan..(soya bukan GMO)
     



Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara Part-time @ Full-time?

Hubungi:
DILLA Sms/Whatsup 019-727 0181

Shaklee ID 892145 


dan LIKE PAGE Danish Mama Shoppe

Sunday, 22 December 2013

Panduan Menyimpan Stok EBM

Dibawah ni saya kongsi secebis info sebagai nota untuk ibu2 menyusu…Panduan untuk menyimpan EBM.. berapa lama ia bertahan untuk suhu yg tertentu dan apa yg ibu harus lakukan kat baki EBM yang dah digunakan..jom rujuk jadual ni
 
Reminder: Use clean containers, and wash your hands with soap and water before expressing. or pumping.
 
Panduan untuk menyimpan EBM..
Tempat simpanan
Suhu tempat penyimpanan susu
(Fahrenheit)
Suhu tempat penyimpanan susu
(degrees Celcius)
Berapa lama EBM boleh bertahan
Suhu bilik
60 degrees F
15 degrees C
24 jam
Suhu bilik
66-72 degrees F
19-22 degrees C
10 jam
Suhu bilik
79 degrees F
25 degrees C
4-6 jam
Dalam peti sejuk
32-39 degrees F
0-4 degrees C
8 hari
Dalam freezer *yg peti sejuk jenis satu pintu)
2 minggu
Dalam tempat beku (compartment asing..ie peti sejuk dua tiga pintu tu)
3-4 bulan
In a separate deep freeze with a constant temperature(ini yang deep freezer)
0 degrees F
-19 degrees C
6 bulan ke atas
 
Bagaimana dengan EBM yang dah dibuka atau dipanaskan?selebihnya nak disimpan atau dibuang?.. rujuk jadual ni yer
 
Type of Milk
Simpan atau buang?
Why
Baki susu (EBM) didalam botol yang dah diminum
Guna untuk next feeding (tapi dalam tempoh masa yang x terlalu lama), otherwise discard(buang)
Bacteria from the baby's mouth may have entered the milk during the feeding. This may lead to bacterial contamination if it sets too long
Susu yang dah dipanaskan
Save in the refrigerator for 24 hours after thawing, then discard. Jangan dibekukan semula
Milk that has been frozen has lost some of the immune properties that inhibit bacterial growth in fresh refrigerated milk.
Susu didalam peti sejuk yang dah berada selama 8hari
Transfer to storage in the freezer, or buang saja
Mungkin masalah pertumbuhan bakteria bukan isunya.. tapi susu tu dah angkut bau2 dan perasa2 luaran dlm petisejuk tu jadi efek kat rasa susu tu.

Saturday, 21 December 2013

Bagaimana Anda Dapat Kurus Dengan OmegaGuard


Bagaimana anda dapat kurus dengan OmegaGuard?? Ya, kalau itu persoalan yang berlegar2 di fikiran anda, anda boleh teruskan pembacaan anda disini.

Meh sini saya nak cerita..

Badan kita, mempunyai sejenis hormon yang dipanggil Leptin ( Leptin berasal dari perkataan Yunani yang bermaksud nipis)

Bagaimana Leptin Berfungsi?

  1. Membakar lemak untuk menghasilkan tenaga
  2. Memberi signal kepada otak anda untuk menyekat selera makan anda
  3. Meningkatkan kadar metabolisma dengan meningkatkan output tiroid (tiroid menyelaraskn metabolisma anda)

Bagaimana OmegaGuard Shaklee Berfungsi?

Komponen paling utama yang membentuk OmegaGuard adalah Asid Lemak Omega-3. Asid Lemak Omega-3 ini tergolong dalam asid lemak tidak tepu yang penting (essential unsaturated fatty acid) yang mempunyai ikatan karbon-karbon berkembar pada kedudukan n-3 iaitu pada hujung methyl dalam molekulnya (sebab itu ia digelar omega-3). Boleh juga rujuk disini.

Asid Lemak Omega-3 ini, membantu badan bertindak dengan lebih baik terhadap hormon Leptin, justeru memungkinkan lebih banyak pembakaran lemak akan berlaku.

Awas!

Sekiranya Leptin tidak dapat berfungsi dengan baik, anda akan mudah menjadi lapar, dan badan anda juga akan mengurangkan pembakaran lemak bagi tujuan penghasilan tenaga. Hasilnya, badan akan mengembang seperti dipam.
 


Juga, asid lemak Omega-3 dapat membantu:
  • mengawal rasa lapar dengan menstabilkan gula dalam darah
  • kajian di Australia membuktikan pengambilan lemak Omega-3 oleh mereka yang bersenam dapat membakar lebih lemak berbanding mereka yang tidak mengambil atau
  • mereka yang mengambil asid lemak lain
  • kajian di Jepun & Czech mencadangkan asid lemak Omega-3 dapat menghalang pembentukan lemak jahat, juga kajian yang sama menunjukkan lemak Omega-3 menggalakkan pembakaran lemak dengan lebih baik.

Walaubagaimanapun, konsep untuk kurus haruslah tidak diabaikan. Jaga pemakanan yang seimbang, kawal pengambilan kalori harian, senaman yang konsisten haruslah diamalkan bagi mendapatkan hasil yang lebih optimum.
 credit


Ingin menjana pendapatan 4-5 angka sebulan secara Part-time @ Full-time?

Hubungi:
DILLA Sms/Whatsup 019-727 0181
Shaklee ID 892145 
dan LIKE PAGE Danish Mama Shoppe

Tuesday, 17 December 2013

Set Hamil Shaklee


Set hamil Shaklee kini menjadi pilihan kebanyakan ibu hamil masa kini. Sebab:

  • lengkap dengan semua zat yang diperlukan oleh ibu hamil
  • tahan berbulan-bulan
  • boleh dimakan bersama ahli keluarga
  • harga yang sangat berbaloi
  • semulajadi (bukan sintetik)
  • tidak memberi sebarang kesan sampingan
  • bonus kesihatan dan kecantikan extra
  • juga sesuai dijadikan set berpantang
  • terbukti selamat dan berkesan

~ Protein(Energy Soy Protein) ~
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel2 tisu ,hormon dan enzim di dalam tubuh.Sangat diperlukan oleh wanita yang hamil dan menyusukan anak.penting untuk pembentukan kuku,rambut dan kulit.

Esp juga memberikan ibu tenaga dimana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat.Selain itu,protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta,uterus,penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah .Keperluan protein ini semakin penting ketika kehamilan memasuki trimester ke-3.

~ Multivitamin(Vita-lea) ~

mengandungi 12vitamin dan 7 galian dan ianya lengkap dengan iron formula.Iron formula sangat penting bagi ibu yang mengadung dan menyusukan anaknya.Kekurangan iron boleh membuatkan si ibu lemah,mudah nak pitam atau pengsan,Hb rendah dan sentiasa kelihatan pucat lesu.

~ B Complex ~
Lengkap dengan 8B iaitu keperluan tubuh yang sempurna ke atas vitamin B.Suplemen B complex Shaklee mengandungi Folic acid,Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon .Vitamin B dikatakan sangat penting untuk pembentukan tulang tengkorak anak di dalam kandungan.


~ Vitamin C(Sustaine Realese Vita-C) ~
Sebiji vitamin C Shaklee bersamaan 7 setengah biji oren dan memenugi keperluan vitamin C minima tubuh kita iaitu 500mg.Ia sangat unik keran tidak mempunyai pewarna malah pengawet tambahan.Ianya adalah sustained realese dan akan digunakan secara beransur-ansur mengikut keperluan badan kita.

~ Omega -3(Omega Guiard) ~

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan.Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak.Ianya juga membnatu memecahkan lemak di dalam tubuh kita.Jadi ia membantu ibu mengawal berat badan ketika mengandung.

~ Kalsium(Ostematrik) ~
Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi.Tidak mengandungi lemak berbanding ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu.Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna.membaiki ransangan urat saraf,mengelakkan kekejangan otot,sakit pinggng,lenguh-lenguh dan kebas kaki/tangan terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.


Set Asas untuk trimester pertama terdiri daripada:
  • Vitalea
  • B Complex
  • Vitamin C
  • Ostematrik
 Set asas untuk trimester 2 & 3 terdiri dari:
  • Vitalea
  • B-Complex
  • Vitamin C
  • Ostematrix
  • Omega Guard
Manakala untuk mana-mana trimester anda boleh mengambil ESP (Energizing Soy Protein) sebagai tambahan, bekalan protein lengkap untuk kehamilan.

Testimoni mereka yang mengamalkan Set Kehamilan Shaklee


TESTIMONI 1
 

 TESTIMONI 2
 

TESTIMONI 3
 

TESTIMONI 4
 
 
Nak rasai sendiri khasiat vitamin ini, hubungi saya. Konsultasi percuma akan diberikan. Boleh juga ikut budget anda.

 
Berminat hubungi: DILLA Sms/Whatsup 019-7270181
Shaklee ID 892145 
dan LIKE PAGE Danish Mama Shoppe
 

Follow Me